Baan aangeboden via Whatsapp? Zo herken je sollicitatiefraude!

Header sollicitatiefraude
Gepubliceerd op
99.266 keer gelezen

Heb je wel eens een random appje gehad van iemand die zich voordoet als recruiter? Wij in ieder geval wel! Steeds vaker popt er bij ons een berichtje op. Of je interesse hebt in een deeltijdbaan bijvoorbeeld. Maar wel onder hele aparte voorwaarden... Red flag! 🚩 In dit artikel leggen we uit wat deze sollicitatiefraude inhoudt. We geven je een aantal belangrijke tips om jezelf te beschermen tegen deze vorm van oplichting.
 

Wat is sollicitatiefraude?

Sollicitatiefraude, ook wel vacaturefraude genoemd, is wanneer oplichters zich voordoen als recruiters. Hun doel? Jouw persoonlijke gegevens of geld stelen. Dit gebeurt vaak via WhatsApp of Telegram. Je ontvangt een bericht van een onbekend nummer waarin staat dat je geselecteerd bent voor een vacature. Als je verder gaat, kunnen ze je vragen om persoonlijke informatie, zoals je bankgegevens, of geld voor een zogenaamde achtergrondcheck of online leeromgeving. Hoe goed de baan of het salaris ook klinkt: trap er niet in.
 

Hoe herken je sollicitatiefraude?

  • Onverwachts bericht van vreemde e-mailadressen, foto’s of telefoonnummers: Krijg je plotseling een bericht van een onbekende recruiter via WhatsApp zonder dat je zelf hebt gesolliciteerd? Wees dan op je hoede. Officiële communicatie komt meestal van een bedrijfsdomein, kijk dus goed naar de opbouw van het e-mailadres. Is het een buitenlands nummer, wordt er in het Engels gecommuniceerd of ziet de profielfoto er onprofessioneel uit? Waarschijnlijk een scammer.
     
  • Too good to be true: Vaak worden er banen aangeboden waarbij je 'supermakkelijk' bakken met geld kan verdienen. Dan gaat het om een halfuurtje per dag van je tijd, waarbij je bijvoorbeeld (valse) recensies moet schrijven. Je zou er honderden euro's mee kunnen binnenhalen. Verleidelijk? Zeker. Verstandig? Zeker niet! 
     
  • Vragen om geld: Een echt bedrijf zal je nooit om geld vragen tijdens het sollicitatieproces. Of het nu gaat om een betaling voor een achtergrondcheck of een kleine verificatiebetaling, wees alert. Dit is bijna altijd een manier om je geld te stelen of je bankgegevens te verkrijgen.
     
  • Persoonlijke informatie: Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens. Een echte recruiter zal je nooit vragen om gevoelige informatie via WhatsApp te versturen. Dus geen foto's van je ID-kaart, paspoort of pinpas of dingen waar een handtekening op staat. Zo voorkom je dat er misschien wel leningen of telefoonabonnementen op jouw naam worden afgesloten. 


 

Tips om sollicitatiefraude te voorkomen 

  • Controleer de contactgegevens: Krijg je een naam van een bedrijf door? Google is je beste vriend. Kijk op de officiële website van het bedrijf, als die überhaupt bestaat 😉 en controleer de contactgegevens van de recruiter. En als je dan toch de website bezoekt, neem dan rechtstreeks contact op met het bedrijf via hun officiële kanalen om te checken of het klopt. Klopte het bericht? Dan zullen ze het vast en zeker waarderen dat je zorgvuldig en secuur bent! 
     
  • Gebruik officiële sollicitatieplatformen: Stuur je sollicitatie altijd in via de officiële website van het bedrijf of de bekende vacaturebanken. Word je via LinkedIn benaderd? Wees dan wat alerter en maak alleen gebruik van vacatures die je via jobslots vindt. Stuur ook geen gevoelige gegevens rechtstreeks naar een recruiter via DM's. 
     
  • Vertrouw je instinct: Als iets niet goed voelt, of juist té goed om waar te zijn, is het vaak ook niet pluis. Twijfel je? Vraag om advies bij vrienden of familie.

 

Maar in sommige gevallen...

... voelt werken bij Promovendum ook wel eens te goed om waar te zijn. Tijdens een van onze toffe feestjes of vrijmibo's. Of als je de lage prijsjes van ons bedrijfsrestaurant ziet. Onze recruiter zal je echter nooit om vreemde dingen vragen. En de beste manier om te solliciteren? Direct via onze vacatures natuurlijk! Wie weet word jij onze nieuwe collega! 😊