Zo maak je van je eerste werkdag een succes!

Drie lachende vrouwen aan het werk
Gepubliceerd op
49.364 keer gelezen

Zenuwachtig voor je eerste werkdag? Logisch, een eerste werkdag bij een nieuwe baan is ook spannend! Nieuwe collega’s, een nieuwe werkplek en natuurlijk heel veel nieuwe indrukken. Wil jij van jouw eerste werkdag een succes maken? We hebben een aantal tips!

Voordat je begint aan je nieuwe baan

Tussen het tekenen van je contract en je eerste werkdag zit vaak nog even. Maar hoe laat werd je ook alweer verwacht op je eerst werkdag? Zorg dat je dit op tijd weet. Bel bijvoorbeeld een week van te voren met je manager om de laatste afspraken te maken. Of stuur nog even een mailtje om de afspraken te bevestigen. Daarmee laat je meteen jouw enthousiasme zien! Goed om te weten: wanneer je bij Promovendum komt werken, stuurt recruiter Femke je altijd nog een mailtje met alle informatie op een rijtje. Zo weet je precies hoe laat je begint!

7 tips voor succesvolle eerste werkdag

Beginnen met een nieuwe baan is altijd spannend. En waarschijnlijk spoelt er een golf aan informatie over je heen tijdens die eerste werkdag. Met deze tips maak jij je eerste werkdag tot een succes. En red je het ook nog tot een tweede, een derde en vierde werkdag… 😉

1. Laat je enthousiasme zien

Een nieuwe baan is een nieuw avontuur. Laat tijdens je eerste werkdag merken dat jij er zin in hebt! Zeg iets aardigs tegen je collega of over de locatie. Juist met die kleine dingetjes maak je een goede eerste indruk. Oh en vergeet niet te glimlachen. Zo straal je zelfvertrouwen uit en ben je makkelijker te benaderen!

2. Stel jezelf voor

Op de eerste dag van je nieuwe baan ontmoet je veel nieuwe collega’s. Alle namen onthouden, gaat je waarschijnlijk niet direct lukken. Maar zorg er wel voor dat mensen jouw naam onthouden. Stel je daarom tijdens je eerste werkdag netjes voor en maak oogcontact.

3. Ga mee lunchen

De pauze is een goed moment om je collega’s beter te leren kennen. Vragen je collega’s je mee om te lunchen? Of om een wandeling te maken in de pauze? Ga dan gezellig mee! Tijdens de lunch kunnen jullie het over andere dingen hebben dan werk. Zo leer je je collega’s op een andere manier kennen.

4. Appen

Je eerste werkdag is niet het beste moment om je weekendavonturen met je beste vriend te bespreken. Zet het geluid van je mobiel daarom uit. Of nog beter: stop ‘m in je tas. Zo word je niet afgeleid door appjes en belletjes. 

5. Luister, vraag en leer!

Tijdens je eerste werkdag ga je veel leren over het bedrijf en jouw nieuwe rol. Neem een notitieboekje mee om aantekeningen te maken. Snap je iets niet? Vraag uitleg aan een collega. Dat scheelt tijd én je toont direct assertiviteit!

6. Praat met zo veel mogelijk collega’s

Vraagt een collega of je iets wilt drinken? Zeg dan ja! En loop direct even mee. Zo kan je een praatje maken met je collega. En niet geheel onbelangrijk: je leert direct hoe de koffieautomaat werkt 😉. 

7. Wees jezelf

Kom jij op dag één in een mantelpakje aan? Dan is het gek als je drie dagen later op allstars en een gescheurde jeans aankomt. Blijf dus gewoon lekker jezelf. Je zult zien dat het allemaal net een stukje makkelijker gaat. 

Bonustip: trakteer op je eerste werkdag

1 woord, 5 letters: TAART! Zelf gemaakt of zelf gekocht: hiermee maak je gegarandeerd een goede eerste indruk bij je nieuwe collega’s 😉. Niet zo’n zoetekauw? Iets anders lekkers gaat er ook altijd goed in.

Heb jij die leuke nieuwe baan nog niet gevonden? Kijk dan eens naar onze leuke vacatures in Dordrecht. Wie weet is die eerste werkdag bij je nieuwe baan binnenkort bij ons!