Ouderschapsverlof: zo zit het

gelukkige ouders en dochter samen op de bank
Gepubliceerd op
45.251 keer gelezen

Die betoverende eerste glimlach of de eerste keer dat je baby je vinger beetpakt. Het eerste gebrabbel, de eerste keer omrollen of zelfs de eerste stapjes. Het ouderschap zorgt voor heel veel trotse momenten. Maar het betekent vaak ook gebroken nachten en tot je oren in de luiers zitten. De tijd vliegt letterlijk voorbij en voor je het weet zijn die schattige baby’s opgegroeid tot stoere tieners. Het ouderschapsverlof zorgt ervoor dat je hier als ouder niets van hoeft te missen. Ouderschapsverlof is er voor alle moeders én vaders!
 

Ouderschapsverlof in Nederland

Sinds 2 aug 2022 is het naast onbetaald verlof, ook mogelijk om gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof op te nemen. Een fantastische stap richting een kindvriendelijke maatschappij. En eerlijk is eerlijk, vrolijke en uitgeruste ouders zijn betere werknemers. Win-win!
 

Ouderschapsverlof duur 

In Nederland heb je recht op ouderschapsverlof voordat je kind 8 jaar oud is. Hoelang het verlof duurt? Dat verschilt. Je hebt recht op 26 keer het aantal uur dat je in de week werkt. Werk je parttime, dan heb je dus 26 x 24 uur = 624 uur. Het komt dus neer op 26 werkweken. Deze weken worden opgedeeld in betaald en onbetaald ouderschapsverlof.
 

Vader met pasgeboren baby
 

Betaald ouderschapsverlof

Van die 26 weken mag je 9 weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof opnemen. Je ontvangt dan geen salaris van je werkgever, maar een uitkering via het UWV. Die is 70% van je dagloon. Je kunt het verlof verspreid opnemen, zolang dit gedaan wordt voordat je kind zijn of haar eerste verjaardag kaarsje uitblaast. Daarnaast moet het totaal opgenomen betaald verlof uitkomen op een hele werkweek of werkweken. Heb je niet binnen het eerste jaar de volledige 9 weken gebruikt? Dan schuift de rest op naar het onbetaalde verlof. 
 

Onbetaald ouderschapsverlof

In totaal heb je dus minimaal 17 weken recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit mag je verspreid opnemen tot je kind 8 jaar oud is. In tegenstelling tot het betaalde verlof, heb je bij onbetaald ouderschapsverlof geen recht op pensioenopbouw en bouw je geen vakantie uren op. Je krijgt hier natuurlijk wel kostbare tijd voor terug. 

Lang verhaal kort; je hebt recht op 26 weken ouderschapsverlof. Wanneer je in het eerste jaar de volledige 9 weken betaald verlof hebt opgenomen, heb je nog recht op 17 weken onbetaald verlof voor je kind 8 jaar wordt. 
 

Ouderschapsverlof aanvragen bij je werkgever 

Héérlijk om al die tijd samen als gezin te kunnen doorbrengen met je kleintje(s). En de mogelijkheid om dit (grotendeels) naar wens in te delen. Maar hoe vraag je het ouderschapsverlof eigenlijk aan? Denk goed na over hoe je het verlof wilt indelen. Schrijf alles overzichtelijk op. Zo kun je het gemakkelijk doornemen met je leidinggevende of personeelszaken. Gaat iedereen akkoord? Dan vraagt jouw werkgever het ouderschapsverlof aan bij het UWV.
 

Voordelen ouderschapsverlof 

Het ouderschapsverlof is bedoeld om aan jullie nieuwe gezinssituatie te wennen naast je werkzaamheden. Je krijgt dus niet alleen extra tijd om een goeie band met je kindje op te bouwen. Je mag deze tijd ook gebruiken om even uit te rusten. Dus even naar de sauna of een dagje weg samen met je partner kan best een goed idee zijn. We presteren toch allemaal beter als we uitgerust zijn? 😉 
 

ouders lopen met kind door het park
 

Ouderschapsverlof bij Promovendum

Mark, werkzaam op de afdeling acceptatie, vertelt hoe hij gebruik maakt van het ouderschapsverlof:
"Sinds 2020 maak ik gebruik van het ouderschapsverlof, destijds kreeg je na de geboorte 1 week geboorteverlof. Daarnaast heb ik er voor gekozen om een keer per maand een vrijdag op te nemen als ouderschapsverlof(, dit was toen alleen nog onbetaald verlof). Nadat in maart dit jaar mijn tweede werd geboren, bood het ouderschapsverlof meer mogelijkheden. Zo kon ik in totaal 6 weken aan geboorteverlof opnemen. En of het nu cliché klinkt of niet, de eerste weken kan je maar één keer meemaken en zijn ontzettend waardevol. Daarnaast was het voor mama ook niet verkeerd dat er wat extra handjes in de buurt waren om te helpen. En zo was er ook altijd iemand die klaar stond voor onze oudste, ik heb zo aardig wat tijd in de speeltuin doorgebracht. 😊
Mijn extra verlofdag per maand proberen we op een leuke manier in te vullen. Met de vaak al volle weekenden geeft dit net wat meer ruimte. Zo staat er volgende maand bijvoorbeeld een dagje Efteling op de planning. Al met al ben ik erg blij met de regelingen die er zijn en dat alles op het werk goed geregeld kon worden."

Ben jij op zoek naar een werkgever waarbij je het ouderschapsverlof flexibel kunt indelen? Dan wil je misschien wel werken bij Promovendum. We zijn altijd op zoek naar toffe nieuwe collega’s. Bekijk hier de vacatures in Dordrecht en wie weet zien we je snel!