Solliciteren als een pro? Zó kom je zelfverzekerd over

Zelfverzekerd solliciteren
Gepubliceerd op
29.242 keer gelezen

In de jungle van sollicitaties is zelfverzekerdheid je geheime wapen. Het straalt niet alleen professionaliteit uit; het laat ook een goede indruk achter. Maar lang niet iedereen is van nature zelfverzekerd. Kun je een beetje hulp gebruiken? No problemo. Wij geven je een paar tips om je op weg te helpen.

Stralen van zelfverzekerdheid

Tijdens sollicitatiegesprekken zijn er een paar tricks om zelfverzekerd over te komen. Denk aan je lichaamstaal: zit rechtop, houd oogcontact en gooi er een glimlach uit voor die positieve vibes. En vergeet zeker niet om een goede, stevige handdruk te geven 😉.

Beheers je stem, probeer duidelijk en open te spreken. Een paar adempauzes hier en daar om je gedachten te ordenen? Dat is echt niet gek! Neem rustig de tijd om je antwoorden te formuleren. Het laat juist zien dat je graag even over je antwoorden na wil denken. En dat is zeker een goede eigenschap.

Jezelf zelfverzekerd presenteren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook om zelfverzekerd over te komen. Zo kun je vooraf oefenen met een paar veelgestelde vragen om je skills en ervaring te showen. Bedenk ook alvast stevige voorbeelden hoe je met bepaalde situaties om bent gegaan. Om je alvast een beetje op weg te helpen: wij vragen altijd wat jij nodig hebt om met energie naar huis te gaan aan het einde van de dag!

Ook helpt het als je van tevoren wat onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf en de functie. Misschien is er wel een grote campagne geweest waar je op kan inhaken, of heb je op sociale media gezien dat er een tof bedrijfsfeestje is geweest. En nu we het er toch over hebben… volg jij onze Instagram al? Op sociale media kan je vaak ook meteen checken wat bedrijfsvibe is als het gaat om kleding. Handig voor je kennismakingsgesprek! 

Spreken met impact

Overtuigend praten laat een goede indruk achter tijdens sollicitaties. Een paar tips hoe je dat doet: 

📝 Houd het kort en krachtig

Houd je antwoorden to the point, skip de overbodige details en houd die aandacht vast.
Geef voorbeelden: Ondersteun je antwoorden met concrete voorbeelden voor extra pit. Dat bouwt geloofwaardigheid en maakt je standpunt sterker.

👂 Luister actief

Geef aandacht aan vragen en opmerkingen en reageer gepast. Dat laat zien dat je niet alleen lekker kan kletsen, maar ook goed luistert.

🏵️ Wees je eigen supporter

Laat onzeker taalgebruik varen. Zeg niet “Volgens mij ben ik best oké in schrijven”, maar zeg waar het op staat. “Ik ben goed in schrijven, en dat vind ik ook leuk om te doen.” Laat zien dat je weet waar je het over hebt, ook als het over jezelf gaat. Tip: probeer over jezelf te praten alsof je het over je beste vriend of vriendin hebt. Die zou je ook graag ophemelen, toch?

Je CV is de eerste stap!

Het draait niet alleen om dat zelfvertrouwen in gesprekken, maar ook om hoe je jezelf pitcht op papier. Houd het kort en krachtig in je cv. Spotlight op de skills en ervaring die jouw potentiële nieuwe werkgever zoekt. Én die je zelf belangrijk vindt om te kunnen laten zien in je functie. Dit geldt ook voor je motivatiebrief, als je die moet schrijven.  

Zelfverzekerd solliciteren is een kunst die je kunt leren én perfectioneren. Door zelfverzekerdheid uit te stralen, goed voorbereid te zijn en impactvol te spreken, heb je een streepje voor in sollicitatieland. En onthoud: zelfvertrouwen kweken is geen rocket science. Het is een work in progress.

Laat ons zien wat je in huis hebt!

Zin om deze tips uit te proberen? Neem dan zeker een kijkje bij onze vacatures! We hebben een aantal toffe functies om in te vullen. Solliciteer dus snel, of neem contact op met onze recruiter, Femke. Wie weet tot gauw!