Solliciteren zonder motivatiebrief? 7 tips

Do something great
Gepubliceerd op
94.795 keer gelezen

Bij Promovendum kun je solliciteren zónder motivatiebrief. Benieuwd hoe jij ervoor zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek zonder brief? We hebben een aantal tips voor je verzameld!

1. Maak een sterk LinkedIn profiel

Recruiters gebruiken LinkedIn om kandidaten te zoeken. Zorg er dus voor dat jouw profiel makkelijk gevonden kan worden. Én opvalt!

  • Plaats een mooie en professionele profielfoto
  • Schrijf relevante werkervaring op
  • Kies zoektermen waar je op gevonden wilt worden
  • Like en reageer op relevante posts
  • Volg bedrijven die jij interessant vindt

2. Zorg voor een goede eerste indruk...

... een tweede krijg je namelijk niet meer. Let er op hoe jij online overkomt. Wat zegt jouw profielfoto over jou? Feestbeest of professioneel en betrouwbaar? Je kunt mooie foto’s laten maken, die echt de investering waard zijn. Gebruik ze voor je cv, LinkedIn of Facebook. Word je uitgenodigd op gesprek? Wees niet bang dat je dan in driedelig pak moet komen. Trek iets aan waar jij je lekker in voelt en wat bij je past. Maar let wel altijd op vlekken of gaten in je kleding.

3. Google je eigen naam

Wat doe jij om meer over iemand te weten te komen? Juist: googelen! Google jezelf en bekijk de resultaten. Kom je iets tegen waarvan je niet wilt dat een recruiter dit ziet? Bijvoorbeeld een rare opmerking van jou op een forum uit 2009. Zorg dat je dit soort resultaten verwijderd. En nu je toch bezig bent: zet ook je YouTube, Pinterest en Instagram op privé. Niet alle vakantiekiekjes of afspeellijsten wil je openbaar hebben. 

4. Netwerken werkt

Vaak weten medewerkers al van een vacature af voordat deze verschijnt. Gebruik dit in jouw voordeel. Laat jouw netwerk weten dat je een baan zoekt. Werkt een vriend(in) of kennis bij een leuk bedrijf? Je kan altijd even polsen of er wat aankomt. Medewerkers kunnen vaak ook iemand aandragen. Bij Promovendum is dat extra leuk: als je een nieuwe collega binnenhaalt, krijg je een leuke bonus! 

5. Wie vraagt wordt NIET overgeslagen

Stuur een LinkedIn bericht naar onze recruiter, of bel gewoon als je vragen hebt! Of om je sollicitatie toe te lichten. Een motivatiebrief is namelijk bij ons niet meer nodig. Mensen helpen graag, omdat het een goed gevoel geeft. En vaak zijn ze onder de indruk van je assertiviteit. Trek je stoute schoenen aan en vraag het gewoon. Grote kans dat je op gesprek mag komen.

6. Daden zeggen meer dan woorden

Je kan een heel mooi verhaal vertellen over wat je allemaal gedaan hebt. Nog beter is het om het te laten zien. Heb jij een mooi portfolio opgebouwd of een online blog? Wees hier trots op en laat het vooral zien. Tip: voeg dit ook toe aan je LinkedIn profiel en je cv. Zo kan een recruiter dit eenvoudig bekijken.

7. Sta open voor functies uit een onverwachte hoek

Sta open voor functies waar je niet meteen razend enthousiast van wordt. Tijdens een gesprek kun je sowieso je sollicitatievaardigheden trainen. En wie weet blijkt dit toch dé functie te zijn voor jou. Zo denk je bijvoorbeeld niet 1, 2, 3 aan functie bij een verzekeraar. Maar het zal je toch verbazen! Er is namelijk ontzettend veel te leren. En er is ook tijd voor lol op de werkvloer 😉.

Solliciteren bij Promovendum

Ready? Trek je stoute schoenen aan en neem contact op met onze recruiter! Samen met jou kijkt de recruiter naar een passende functie. Alleen je cv opsturen is daarna voldoende. Nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek? Dan heeft onze recruiter nog een bonustip voor je: “Bereid het gesprek goed voor. Lees al even iets over ons, de functie en wat we doen.”.