Solliciteren met een gat in je cv? 5 tips!

Solliciteren met gat in je cv
Gepubliceerd op
48.240 keer gelezen

Het kan iedereen overkomen: een gat in je cv. Misschien heb je een studie gedaan die niet helemaal jouw ding was. Of heb je een tijdje gereisd. Die tijd zonder werk hoeft natuurlijk niet iets negatiefs te betekenen. Maar je kunt wel verwachten dat ernaar gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoe voorkom je dat werkgevers twijfelen aan je kwaliteiten? In dit artikel delen we 5 tips voor het solliciteren met een gat in je cv.

1. Benoem zelf het gat in je cv

Bespreek het gat in je CV, en wees er eerlijk over. Een werkgever weet zoiets liever van tevoren, dan dat diegene er later achter komt. Leg tijdens het gesprek uit wat je hebt gedaan in deze periode. Grote kans dat jouw openheid wordt gewaardeerd. En het kan zelfs in je voordeel werken als je laat zien dat je initiatief neemt en jezelf hebt ontwikkeld in jouw tijd zonder werk. 

2. Iedereen heeft kwaliteiten – jij dus ook

Een gat in je cv betekent niet dat je geen waardevolle kwaliteiten hebt. Die heb je zeker weten! Zorg ervoor dat je nadruk legt op de vaardigheden die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Leg uit waarom en hoe jouw vaardigheden aansluiten bij deze functie, en waarom jij dus dé meest geschikte kandidaat bent 😉. Dan word jij vast teruggebeld voor een tweede gesprek

3. Hou je antwoorden klaar

De kans is groot dat je tijdens je sollicitatiegesprek vragen van de werkgever krijgt over het gat in je cv. Bedenk alvast wat er gevraagd kan worden, en denk na over hoe je daar het beste antwoord op kan geven. Zorg dat je duidelijk en eerlijk bent. En zie het als een kans om te laten zien dat je veel over jezelf hebt geleerd tijdens deze periode. Zelfreflectie is namelijk een supernuttige en belangrijke eigenschap. 

4. Vertel wat je hebt geleerd

Als je een gat in je cv hebt, betekent dit niet dat je stil hebt gezeten. Misschien heb je wel vrijwilligerswerk gedaan, een cursus gevolgd of jezelf op andere manieren ingezet. Ook dit soort ervaringen zijn waardevol. Het laat zien dat je initiatief toont om jezelf en jouw skills te ontwikkelen. Misschien heb je tijdens deze periode wel geleerd om structuur aan te brengen in je leven, of heb je je verdiept in iets als AI. Als je het kan gebruiken in je functie, zeker vermelden! 

5. Stay positive! 

Een gat in je cv kan ontmoedigen. Maar blijf zeker positief! Het hoeft echt geen belemmering te zijn in de zoektocht naar een baan die goed bij je past. Als je kan laten zien dat jij een geschikte kandidaat bent en iets toe te voegen hebt aan het bedrijf, maak je vaak net zoveel kans. Bel anders eens met onze recruiter. Zij kijkt met je mee of de vacature bij je past. Dus, blijf gemotiveerd, geef niet op en shine tijdens dat sollicitatiegesprek! 

Tijd om te solliciteren… bij ons! 

Ben jij klaar voor een volgende stap in je carrière? Maak je maar geen zorgen over je cv. Wij kijken er in ieder geval niet gek van op tijdens een sollicitatiegesprek. Check welke vacatures we hebben, en wie weet tot gauw! 👋