Voorkom een winterdip op je werk: 8 tips!

Kleine sneeuwpop
Gepubliceerd op
44.995 keer gelezen

De winter: de een vindt het geweldig en de ander wordt er somber van. Met die kortere dagen en minder daglicht is er kans op een winterdip. En dát wil je natuurlijk niet! Wij hebben een aantal tips voor je om dit te voorkomen. Zo kom jij fris en fruitig de werkdag door! Onze ICT beheerder Leon, vertelt ook hoe hij een winterdip tegengaat.

8 tips om een winterdip te voorkomen

  1. Zoek een winterdip buddy, pep elkaar op via Teams! Of bel even met een collega om bij te praten. Of loop langs. Vooral bij die grappige, want lachen is gezond!
  2. Breng ’s ochtends, voordat je begint met werken, wat tijd buiten door. Ochtendlicht bevat namelijk veel blauw. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. 
  3. “Deskercise”: doe wat bewegingen achter je bureau. Beweging is de beste remedie tegen een dipje!
  4. Van snaaien en suikers krijg je een energiepiek, maar ook een flinke dip. Gezond eten zorgt juist voor meer energie! Ga daarom voor een gezonde lunch en tussendoortjes.
  5. Laat je ogen en brein niet oververmoeid raken. Zet een wekker, zo zorg dat je dat je ieder uur even beweegt. 25 minuten productiviteit en 5 minuten pauze. Even ontspannen? Focus op je ademhaling.  Adem in en adem uit.
  6. Ga tijdens je pauze naar buiten om die frisse neus te halen. Een paar minuten natuurlijk licht doet al wonderen! Weer of geen weer. Of doe aan ”weeting”: een wandelende meeting.
  7. Trakteer jezelf. Heb je iets afgerond, pak een lekkere kop warme chocomelk. 
  8. Zorg dat je genoeg slaapt. Drink daarom twee uur voor het slapengaan geen koffie, alcohol en cafeïne. Oh en leg je smartphone ook aan de kant. Zoals we al zeiden, blijf je juist wakker van dat blauwe licht 😉.

Bonus thuiswerktip: daglichtlamp kan ook wonderen doen!

Laptop met koffie en schrijfblok


De winterdip hacks van Leon!

Ieder mens is anders en de tips hoeven natuurlijk niet voor iedereen te werken. Onze eigen Leon, van ICT beheer, heeft zo z’n eigen maniertjes:

Hoe laat begin jij hier ’s ochtends? En hoe laat sta je daarvoor op?
Om 7:00 uur ’s ochtends. Ik sta dan om 6:30 uur op. 

Hoe zorg je ervoor dat jij uitgerust wakker wordt?
Vroeg naar bed gaan doe ik eigenlijk niet. Dat is echt ICT eigen denk ik 😉. Wat ik wel doe is koffie drinken ’s ochtends. In de weekenden zit ik thuis en dat is het moment voor mij om bij te komen. 

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?
Ik wil niet iedereen wakker maken thuis, dus ik zorg dat ik alles van te voren al klaarleg. Kleding kies ik bijvoorbeeld de avond van te voren al uit. Ik poets snel mijn tanden en ik ben weg.

Heb jij wel eens een middagdip? Drink je liters koffie of heb je andere hacks?
Ik vind het wel lekker om af en toe een Redbull te drinken. Koffie drink ik alleen ’s morgens. Voordeel van mijn werk is dat ik niet heel de tijd achter de computer hoef te zitten. Dus af en toe een rondje lopen helpt heel erg als ik een beetje inkak. Ook een frisse neus halen en bewegen houdt me scherp. 

Hoe ziet jouw avondroutine eruit?
Soms ga ik wel eens naar de sauna. Of serie kijken, beetje gamen of wat drinken met vrienden. Alles wat eigenlijk niet goed is om in slaap te komen werkt bij mij wel. Ik slaap ’s nachts heerlijk! 

Wat is jouw ultieme tip om een winterdip tegen te gaan?
Misschien kun je zo’n app proberen die je wakker maakt op het moment dat je het lichtst slaapt. En probeer ook niet te snoozen. Het helpt om meteen uit bed te stappen wanneer je wekker gaat. Probeer ook tussen het werk door voldoende te bewegen. 


Word de nieuwe collega van Leon!

Ga aan de slag als systeembeheerder in Dordrecht en kom bij Leon in het team. Is ICT niet helemaal jouw ding? Maar wil je wel graag bij ons aan de slag? Geen probleem! Femke zoekt graag samen met jou naar een passende vacature in Dordrecht.