Thuiswerken: zo hou je werk en privé in balans

Thuiswerken
Gepubliceerd op
71.304 keer gelezen

Bijna niemand is eraan ontkomen de afgelopen 2 jaar: thuiswerken. Maar hoe staat het er nu voor? Tegenwoordig hebben veel bedrijven het thuiswerken in hun werkwijze opgenomen. Zo ook bij Promovendum. We werken hier namelijk 3 dagen per week op kantoor. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je werk en privé in balans houdt?

Werk en privé in balans of niet

Je werk en privé in balans houden, dat is nog niet zo eenvoudig. Vaak heb je het niet eens door dat je werk en privé uit balans is door het thuiswerken. Hieraan merk je dat je werk-privé in balans is of niet:

Een goede werk-privébalans herken je aan:

  • Hogere levenstevredenheid
  • Betrokkenheid bij zowel gezin als werk
  • Minder (emotionele) vermoeidheid en piekeren
  • Bereiken van je eigen doelen, zowel privé als op werk

Een verstoorde werk-privébalans herken je aan:

  • Verlies van interesse en plezier
  • Irritatie en ruzie in het gezin
  • Minder efficiënt en productief: afspraken worden vergeten
  • Gevoel van aanhoudende stress

Zorg dat je deze zaken in de gaten houdt. Alleen zo houd je de werk en privé balans tijdens het werken vanuit huis. Een keer ‘s avonds je laptop openklappen is geen probleem, maar maak hier geen gewoonte van. We geven je graag 3 tips om jouw werk en privé in balans te houden.

3 tips voor een werk en privé balans

Vrije tijd versus werktijd

Een momentje niets doen, werkt ontzettend goed om productief te zijn. Maak daarom tijd voor jezelf vrij en plan dit ook in. Ook hebben wij collega’s met kinderen. Hoe houd je dan werk en privé in balans? Zij geven aan dat als de kinderen ’s middags thuiskomen om te lunchen, zijzelf dan ook meteen mee lunchen. En als dan hondjelief aankomt die graag even buiten wil spelen, dan moet je wel. Zo laad je vanzelf weer even op.  

Sluit de werkdag bewust af

Als je werkt vanuit huis heb je zowel psychisch als lichamelijk een signaal nodig dat je werkdag afgelopen is. Zet een wekker als reminder dat het tijd is om je computer af te sluiten. En stop dan ook echt. Zo houd je werk en privé in balans. Ga na je werkdag even buiten in het zonnetje zitten, of maak een wandeling. Als je maar de bureaustoel uitkomt. Je werkdag sluit je ook bewust af door geen vaste werkplek te hebben. Als je iedere dag alles moet opzetten, opstarten en weer afbouwen, kun je zowel letterlijk als figuurlijk afsluiten en opruimen 😊.

Pas de 60-40 regel toe

Je hoofd zit vaak voller dan je agenda. Zeker als je werkt vanuit huis. Kinderen, huishoudelijke klusjes die je tussendoor wilt doen, en ga zo maar door. Zorg dat je het overzicht behoudt en vermijd een volgeplande hectische werkdag. Er komen namelijk altijd vragen en werk tussendoor. Als jouw werk veel ad-hoc werkzaamheden heeft, is het natuurlijk belangrijk dat je hier ruimte voor maakt. Leg dus slechts 60% van je tijd vast en bewaar de overige 40% van je agenda voor onverwachte taken.


Flexibiliteit tussen werken vanuit huis en op kantoor? Dat kan bij Promovendum!

Kijk dus snel of er een leuke vacature voor jou tussen zit in Dordrecht. Kom je er niet helemaal uit? Dan mag je ook altijd de hulp van onze recruiter Femke inschakelen.