Sollicitatiegesprek clichés + tips om ze te voorkomen
Een sollicitatiegesprek is bedoeld om elkaar beter te leren kennen. Wie ben jij als persoon en wat onderscheidt jou? Je wil je natuurlijk goed voorbereiden, en zelfverzekerd overkomen. Maar pas op dat je niet in clichés vervalt. We willen namelijk de échte jij leren kennen! 😉 Onze recruiter vertelt je in deze blog welke clichés zij vaak voorbij ziet komen en geeft je tips om ze te voorkomen.
Leergierig, gemotiveerd, ambitieus en enthousiast
Daar zijn we natuurlijk heel blij mee en er zijn binnen Promovendum genoeg doorgroeimogelijkheden. Wel kun je verwachten dat ik hierop ga doorvragen. ‘Waarom’, ‘waaruit blijkt dat’ en ‘kun je dat toelichten’. Wees ons voor en vertel bijvoorbeeld wat je van ons verwacht. Of wat wij van jou mogen verwachten.
“Mijn slechte eigenschap is dat ik perfectionistisch ben”
Ja die kennen we. Ik spreek veel kandidaten die perfectionisme als slechte eigenschap benoemen en dit vervolgens omdraaien naar een positieve eigenschap. Maar, vraag je vrienden en familie eens wat jouw goede en slechte eigenschappen zijn. Ook al kennen jullie elkaar door en door, het antwoord op deze vraag kan je misschien verrassen. Vertel er dan ook even bij waarom je het hier wel of niet mee eens bent, dit vertelt ons nóg meer over jou als persoon.
Een vraag proberen te ontwijken
Don’t play it safe. Als we je vragen of er wel eens iets fout is gegaan bij je vorige functie. Zeg dan niet dat je zo snel niets kunt bedenken, dan kom ik er aan het eind van het gesprek weer op terug. Ben je wel eens (figuurlijk) op je plaat gegaan? Durf dit dan te delen, én als je meteen vertelt hoe je de situatie hebt opgelost scoor je juist bonuspunten. 😉
‘Deze functie is mij op het lijf geschreven’
Of zeggen dat de functie en het bedrijf ‘perfect’ bij je passen. We zien dit vaak als mensen ons willen overtuigen van hun enthousiasme. Super natuurlijk maar probeer eens ‘de vacature sluit goed aan op mijn ervaring’. Zo kom je eerlijker en geloofwaardiger over.
‘Ik ben een teamplayer én zelfstandig’
Best of both worlds, zou je zeggen. Alleen eerlijk gezegd verwachten we dit al wel een beetje. Er zijn weinig beroepen en functies waar je volledig zelfstandig óf volledig in groepsverband aan de slag gaat. Misschien een goed idee om deze uitspraak achterwegen te laten? Tenzij er echt naar gevraagd wordt of het ook in de vacature terugkomt natuurlijk.
‘Stressbestendig’ of ‘flexibel’
Hier gaan onze nekharen stiekem een beetje van overeind staan. Tenzij je ons kunt vertellen waar dit uit blijkt. Het zou verfrissend zijn als je dit kunt omschrijven of kunt toelichten wat deze woorden voor jou betekenen. Kun je een voorbeeld geven van een situatie waaruit blijkt dat jij inderdaad stressbestendig bent? We zijn benieuwd!
‘Ik heb geen 9-tot-5 mentaliteit’
Eerlijk is eerlijk, deze cliché staat ook wel eens in een vacaturetekst. Het gaat dan vaak om banen met onregelmatig werk (en helaas geen werkdagen van 10 tot 4). Solliciteer jij op een baan waarbij het duidelijk gaat om een baan met vaste dagen en uren? Dan kun je deze uitspraak beter niet doen.
Bij Promovendum kunnen we ons goed voorstellen dat jij de enige dag flexibeler bent in je uren dan de andere dag. Omdat je op dinsdag vroeg moet sporten bijvoorbeeld. Let’s talk about it. 😊
Geen vragen hebben
Aan het einde van het kennismakingsgesprek vragen we altijd of je nog vragen hebt. Zorg dat je van tevoren wat vragen hebt verzameld en opgeschreven, zo kom je geïnteresseerd en goed voorbereid over. Geen vragen? Stel dan geen vragen om het vragen. Als al jouw vragen tijdens het gesprek zijn beantwoord is dat ook prima. En schiet er na het gesprek toch nog een vraag te binnen, stuur mij dan gerust een berichtje!
Ben jij de spin in het web/salestijger/commerciële duizendpoot?
Tja, ook in vacatures staan wel eens clichés natuurlijk. Vergis je niet: clichés zijn niet fout en zullen nooit als reden gebruikt worden om jou niet voor een vervolggesprek uit te nodigen. Maar hoe origineler je bent, hoe meer je er tussenuit springt. Het kan dus in je voordeel werken.
Weet jij nog andere clichés? Wie weet kun je het ons binnenkort laten weten tijdens je eerste sollicitatiegesprek bij Promovendum. Bekijk hier de openstaande vacatures. Of stuur mij even een appje. Wel zo makkelijk. Tot snel!