Doorbreek de Blue Monday: 5 tips!

wandelen in de kou - blue monday
Gepubliceerd op
96.707 keer gelezen

Het is nog donker als je naar je werk fietst. En dan heb je ook nog flink wind tegen, koude handen en als het écht tegenzit krijg je ook nog eens een plensbui over je heen. De warmte van de feestdagen is als sneeuw voor de zon verdwenen, en het duurt nog eeeeeeuwen voordat de zomer weer begint. En het allerergste? Het is ook nog eens Blue Monday! No worries, we geven je 5 tips om deze maandag (en alle andere dagen van het jaar) de baas te zijn!

Wat is Blue Monday eigenlijk?

De derde maandag van januari is volgens velen de ergste en meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. De term Blue Monday is in 2005 bedacht door de psycholoog Cliff Arnall. Op deze maandag komen alle “nare” dingen namelijk samen: de post-feestdagenperiode, een lege portemonnee van alle cadeautjes en mislukte voornemens. Blue slaat op de Engelse uitdrukking Feeling Blue: je neerslachtig voelen. En ja, maandag spreekt eigenlijk voor zich 😉.

5 tips om Blue Monday de baas te zijn

1. Lach!

Door te lachen komen er allerlei gelukshormonen vrij, zoals endorfine en serotonine. Las dus een grappenmomentje in! Welke collega kan de flauwste mop vertellen? Of zet een grappig filmpje aan om even uit je maandagdip te komen. Déze doet het bij ons altijd heel goed: 

2. Dress to impress

Als je net even wat meer aandacht aan je outfit, make-up of haar besteedt, zit je direct beter in je vel. Spreek dus bijvoorbeeld met je collega’s af dat jullie op Blue Monday (of gewoon elke maandag 😉 ) je leukste outfit aantrekken. Een goed begin (van de week) is het halve werk!

3. Zoek de buitenlucht op

Oké, het is misschien koud, maar daar kun je je tegen kleden. Dus hup! Die sjaal om, muts op, en neem tijdens de pauze een flinke snuf frisse lucht. Een wandeling buiten vermindert volgens wetenschappelijk onderzoek stress, angst en hoge bloeddruk. En met een beetje geluk schijnt de zon en zuig je ook nog wat vitamine D op. Een perfect middel tegen die winterdip.

4. Sport die dip weg!

Breek je stresshormonen af door te bewegen! Van een half uurtje flink bewegen krijg je al gauw een voldaan gevoel en kom je in een betere stemming. Dus kom lekker op de fiets naar kantoor of duik na werk nog even de sportschool in.

5. Pauzeren kun je leren

Even helemaal tot rust komen in de pauze en goed voor jezelf zorgen. Maak er juist op Blue Monday een extra verwenmomentje van. Drink een verse smoothie, bestel een lekkere lunch en denk even aan helemaal niets of niemand behalve aan jezelf!

Dus, of je het nu Blue Monday of een winterdip noemt: jij kan dit helemaal aan. En… de lente is er sneller dan je denkt! 

Elke maandag met plezier naar je werk?

Bij Promovendum doen we er alles aan om iedere werkdag leuk te maken. Zo hebben we elke vrijdagmiddag een leuke borrel, maken we dagelijks stevige wandelingen en hebben we sowieso de leukste collega's die je je maar kan voorstellen. Ook werken bij Promovendum? Check de vacatures in Dordrecht.