Hier let recruiter Femke op bij een online sollicitatie

Apply now
Gepubliceerd op
50.062 keer gelezen

Dagelijks krijgt onze recruiter Femke een hoop sollicitaties binnen. Waar let zij op bij de binnengekomen sollicitaties? Wat zijn do’s en don’ts? En hoe kun jij ervoor zorgen dat jouw cv op de ‘ja’ stapel belandt? Ze geeft je graag een kijkje achter de schermen.

Eerste indruk en harde eisen

Als er een hoop nieuwe sollicitaties zijn binnengekomen, geeft dat direct goede energie! Het eerste waar ik naar kijk, is of de sollicitatie klopt met wat in de vacature gevraagd wordt en of de eisen matchen. Hiervoor scan ik de cv’s. Een sollicitant voor de vacature commercieel medewerker springt in het oog:

 • Minimaal mbo 4 afgerond? check ü.
 • Woonachtig binnen 30 minuten reisafstand van ons kantoor in Dordrecht? check ü.

De harde eisen matchen. Ik kijk verder naar het cv en lees ook zorgvuldig de motivatie door. Hierbij let ik vooral op:

 • Werkervaring.
 • Spel- en taalfouten in cv en motivatie.
 • Weet de sollicitant mij te overtuigen met de motivatiebrief?
 • Past de sollicitant op basis van de motivatie in het team?
 • Komt het LinkedIn-profiel overeen?

Het cv ziet er goed verzorgd uit en de motivatiebrief is to-the-point. Maar ik heb nog wel een aantal brandende vragen.

Ik bel de kandidaat direct even op.

 • Vind je het erg om afwisselend werkzaam te zijn in Dordrecht en Amersfoort?
 • Hoeveel uur per week ben je beschikbaar?
 • Wat is jouw salarisindicatie op basis van 40 uur per maand?
 • Wat spreekt je het meest aan in de vacature?

Na zo’n gesprekje heb ik direct een beter beeld van de kandidaat. De antwoorden op deze vragen zijn ook allemaal positief en komen overeen met de gestelde eisen. Ik ben enthousiast en bespreek dit direct met de teamleider van de afdeling waar de vacature openstaat. Wanneer iedereen positief is, prik ik samen met de kandidaat een datum voor de eerste kennismaking.

Femke’s tips om jouw cv op de ‘ja’ stapel te krijgen:

 • Check altijd eerst of jouw profiel aansluit bij de vacature en de harde eisen.
 • Maak je cv zo compleet mogelijk. Benoem al jouw relevante werkervaringen, opleidingen en kwaliteiten. Ik maak de keuze aan de hand van de informatie die jij mij geeft.
 • Zorg dat jouw sollicitatie opvalt! Laat met een creatief cv zien wat je in huis hebt en vertel in de motivatiebrief wat jouw stijl van werken is.
 • Wees altijd eerlijk, een leugen is niet handig. Tijdens een gesprek prik ik hier anders zo doorheen.
 • Zorg dat ik jou kan bereiken. Vermeld altijd je telefoonnummer en e-mailadres.
 • Doe altijd een driedubbele check op spelfouten, bij zowel je cv als motivatiebrief.
 • Maak je cv persoonlijker door een profielfoto toe te voegen. Je cv is als het ware een mini-presentatie van jezelf.
 • Staat de naam van de recruiter onder de vacature? Gebruik deze dan in de aanhef van je motivatiebrief. Let op: zorg dat je de naam goed schrijft 😊.

Bekijk alle vacatures hier. Wie weet zie ik binnenkort jouw sollicitatie in mijn inbox!