Help! Hoe haal ik mijn Wft diploma?

Help! Hoe haal ik mijn WFT diploma?
Gepubliceerd op
46.132 keer gelezen

M’n watte…? Nee niet dat scheldwoord… Je Wft diploma! Het Wet Financieel Toezicht-diploma. Deze heb je nodig wanneer je wil werken in de financiële sector. Uh, oké, help.. waar begin ik? Geen paniek! Ik, Melody, ga jou daarbij helpen. Ik ben begonnen op de afdeling Service. En ik werk nu op de afdeling Communicatie. Met 3 Wft diploma’s op zak sleep ik je erdoorheen!

Wat is een Wft diploma?

Sorry ik begrijp het nog niet helemaal. Dat geeft niets! Vragen mogen bij ons altijd! Een Wft diploma moet je halen als je werkt in de financiële sector. Je kan dit zien als een soort “vergunning” om als adviseur in een bepaalde sector aan de slag te mogen. Er zijn negen soorten Wft diploma’s. Welk Wft diploma jij nodig hebt, hangt af van jouw functie en over welk product of dienst jij klanten adviseert. Kun je een concreet voorbeeld geven? Je leert alles over hoe je verzekeringen, spaarrekeningen en hypotheken beter kan begrijpen. Belangrijke kennis om te hebben! Wat fijn! Dus naast het adviseren krijg je ook beter inzicht in je eigen financiële situatie? Precies!

Welke Wft diploma's zijn er?

Stel dat ik bij jullie kom werken. Welke Wft diploma's heb ik dan nodig? Goede vraag. Welk Wft diploma je nodig hebt, hangt af van de afdeling waar je werkt:

Hoe bereid ik mezelf voor op het halen van mijn Wft diploma?

Het klinkt allemaal wel spannend. Dat kan ik me voorstellen! Bij Promovendum hebben wij een online portaal waar je al de Wft lesstof staat. Je kunt hier oefentoetsen maken en je voortgang bekijken. Heb je verder vragen? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Dus eigenlijk doe je nog gewoon een opleiding naast je werk? In principe wel ja. Je kunt jezelf blijven ontwikkelen op het werk, maar je moet ook zelf de handen uit de mouwen steken. Met onderstaande stappen heb je binnen no time dat Wft diploma op zak!

Stap 1: Maak een leerplan / planning

Heel eerlijk: het is flink wat stof wat je moet leren. Deel de leerstof op in kleine delen. Stap voor stap behoud jij je concentratie en zo is het hartstikke goed te doen. Ik heb destijds een plan gemaakt hoe ik mijn Wft diploma wilde leren. Je kunt bijvoorbeeld je Wft map doorlezen en de belangrijke punten markeren en die later opschrijven. Andere collega’s vonden het fijn om meteen een samenvatting te maken van de stof. Het is maar net waar je voorkeur ligt. 

Stap 2: Plan het examen direct in

Als ik je één tip mag geven: plan dat examen direct in. Ook al weet je nog niet alles! Uh… waarom zou ik dat doen? Omdat je dan een stok achter de deur hebt en moet leren. Als je weet dat je op datum x je examen moet doen, dan ben je sneller geneigd te leren. Toen ik hier net begon met werken heb ik collega’s gezien die eerst alles gingen leren. En maar uitstellen dat inplannen van het examen, want het leren “kon altijd beter”. Aha ik snap wat je bedoelt.

Stap 3: Maak Wft oefentoetsen

Waar vind ik die? In het online portaal van Lindenhaeghe (financieel opleidingsinstituut) vind je een aantal oefentoetsen. Maar je kan ook een aantal collega’s lief aankijken. Vele zijn al voor jou gegaan. Ik heb zoveel samenvattingen en oefentoetsen in mijn mailbox staan. Ik stuur je er wel een paar door 😉. Haha bedankt!

Stap 4: Maak het leren van je Wft diploma leuk!

Nu ben ik benieuwd. Kijk iedereen leert natuurlijk op zijn of haar manier. Maar ik merkte dat ik heel erg goed ging op bepaalde Spotify-lijsten. Lezen deed ik op klassieke muziek, terwijl het uittypen van de samenvattingen goed ging op techno/house. Tussendoor een klein rondje lopen of even een half uurtje van mijn favoriete serie kijken. Game of Thrones was dat destijds. Des te sneller en meer ik ging leren, want wilde natuurlijk weten wie uiteindelijk op die “Throne” terecht kwam 😉.

Ready, set, go Wft!

Bedankt voor de tips, dat Wft diploma halen lijkt me wel wat! Goed om te horen! We hebben veel leuke vacatures in Dordrecht openstaan, waarbij je het Wft diploma kunt halen. Onze recruiter Femke kijkt graag met je mee voor een bijpassende functie.